Hem

 
  START        OM OSS        VÅRA BUTIKER        VÅRA ÅF        KONTAKTA OSS
 
   
 
 

Epoisse Chalencey 50+ 250 gr

Artnr: 10310

Ursprung

Frankrike/ Bourgogne

Innehåll

Övrigt

(ay-PWOSS)

Den tillverkades troligen första gången under senare medeltiden på ett kloster i Dijonområdet  av Cisternmunkar. Epoisse blev känd under Ludvis XIV:s hov och det sägs att det kom att bli en av Napoléon I:s favoritostar.

I början på 1900-talet var Epoisses en välkänd ost som konsumerades i stora mängder. Under andra världskriget försvann den nästan helt från marknaden och återkom inte förrän i mitten på 50-talet, då bönder från dess ursprungsort Epoisses började återuppliva produktionen.

Den kännetecknas av en krämigt och smidigt massa som blir klibbigt och skedvänlig när den är mogen och får ligga i rumstemperatur. Den är inte skarp  trots den intensivt stinkande doft man känner när man upplever en mogen Epoisse. Den bjuder på en fantastiskt spektrum av doft och smak. Man blir förvånad när man märker hur doft och smak kan skilja sig så mycket åt när smaken är så balanserad och rund.
Den är en opastöriserad opressad ost som man tillverkar genom att sakta låter den ysta sig vid en låg temperatur med små kvantiteter av vassla , denna process kallas Caillé Lactique på franska. På svenska kan vi översätta det till laktisk koagulering. Kanten byggs upp genom upprepade saltlakebad sedan i vin eller oftast med Marc de Bourgogne.
Epoisses mognar efter 5-6 veckor och bör ätas direkt.
 
Antal/ förp. 6 st

 
Start | Om oss | Våra butiker | Kontakta oss
Copyright © 2006, Norins Ost AB. All Rights Reserved.